Uspješni ljudi tvrde da postoji 9 navika koje bi svatko trebao savladati do tridesete

Dvadesete godine u našem životu vrijeme su eksperimentiranja, otkrivanja svijeta i upoznavanja samih sebe. No, to su također godine u kojima postavljamo prioritete i izgrađujemo vlastiti karakter za budućnost.

Navike koje steknemo u dvadesetima, najčešće nas prate do kraja života, pa stoga valja steći što više onih pozitivnih. Takve će nam navike pomoći da budemo što uspješniji i zadovoljniji vlastitim životom.

Business Insider izdvojio je devet navika uspješnih poduzetnika, akademika i medijskih stručnjaka, koje bi svatko trebao usvojiti prije tridesete.

1. Učite iz neuspjeha

Bez obzira na naše financijsko, moralno ili intelektualno stanje, svatko od nas u životu će se susretati s neuspjesima i nepravednim situacijama. Taj dio, nažalost, ne možemo kontrolirati, ali možemo kontrolirati svoju percepciju tih događaja. Ako neuspjeh sagledamo kao priliku iz koje ćemo nešto naučiti, on će nam izgledati manje poraznim.

2. Riskirajte, ali umjereno

Nesmotreno riskiranje može biti loše baš kao i potiskivanje ambicija, stoga Tim Ferriss, autor knjige “The 4-Hour Workweek”, preporučuje jednostavnu vježbu kojom možemo izmjeriti isplati li nam se riskirati:

1. Podijelite papir u tri stupca
2. U prvi stupac upišite što sve može krenuti po krivu ako odlučite riskirati u nekoj situaciji. Sjetite se najgorih mogućih posljedica.
3. U drugi stupac upišite načine na koje možete ublažiti ili čak spriječiti te loše posljedice.
4. U treći stupac upišite kako biste se oporavili od loših situacija iz prvog stupca (ako do njih dođe).
Zaključak je jednostavan – ako u prvom stupcu imate najviše stavaka, rizik bi trebalo izbjegavati.

3. Prikupljajte znanje

Umjesto fokusiranja na jednu stvar, trebali bismo posvetiti vrijeme usvajanju različitih znanja koja nam mogu pomoći izgraditi što uspješniju karijeru. Što više znaš – veću prednost imaš pred drugima.

4. Povežite se s osobama koje vas tjeraju da budete bolji

Beth Doane, američka dizajnerica, spisateljica i osnivačica odjevnog brenda Raintees, rekla je da ako stvarno želite ostvariti svoj najveći potencijal, morate se okružiti ljudima koji vas tjeraju na izazove i koji su jaki za vas u trenucima kad vi to niste. S druge strane, najgore što možete učiniti je, iz lojalnosti prema drugima, ne prekinuti odnose koji su toksični i loši za vas.

5. Stvarajte smislene poslovne odnose

Kako bi odnosi bili smisleni i imali svrhu, ne možemo se fokusirati isključivo na sebe, već i na to da drugima ponudimo nešto kvalitetno.Adam Grant, profesor i autor knjige “Give and Take”, za Bussiness Insider je izjavio: “Ako imate što ponuditi drugima, onda stvarate kvalitetne veze, a s tim vezama onda dolaze i dugoročne mogućnosti.”

6. Investirajte u budućnost

Jako je važno što ranije razviti zdrave financijske navike. Financijski stručnjak Jonathan Meaney savjetuje kako bi bilo poželjno svaki mjesec odvajati nešto novca i spremati ga na račun, a taj novac trebali bismo koristiti samo kad je apsolutno neophodno.

7. Brinite o svom zdravlju

Korisnici internetske stranice za pitanja i odgovore Quora stariji od trideset godina izjavili su kako bi voljeli da su u dvadesetima razvili navike vježbanja i zdrave prehrane, jer se starenjem takve navike stječu sve teže.

8. Volite ono što radite

Kako bi bili uspješni i sretni u životu, važno je naći posao koji vas ispunjava. Suosnivač i direktor Applea, Steve Jobs, u svom je poznatom govoru na Stanfordu 2005. godine, rekao: “Jedini način da uspješno obavite posao je da volite to što radite. Ako takav posao još niste našli, nastavite tražiti. Nemojte se zadovoljiti ničim manjim. I što je najvažnije, imajte hrabrosti slijediti svoje srce i intuiciju.”

9. Ne dopustite da vam posao bude važniji od privatnog života

Što se posla i karijere tiče, važno je naučiti granicu do koje treba ići. Nekad je jednostavno potrebno sagledati sve što smo do sada postigli i cijeniti ono što imamo, a želju za novim uspjesima ostaviti po strani. Kako bismo bili uspješni u bilo kojem poslu, najvažnije je da prvo budemo sretni i zadovoljni svojim životom i da u njemu uživamo što je moguće više.

Izvor: www.telegram.hr/

Spread the love

Comments

0 comments

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.