Savjeti za poslovni uspjeh Richarda Bransona

Savjeti koje daje Branson su svakako korisni, jer dolaze od čovjeka koji je 1970. godine osnovao kompaniju, a danas je jedini poduzetnik na svijetu koji ima osam kompanija u osam različitih industrija, koje vrijede više od milijardu dolara. I sve to bez diplome iz biznisa.

I sam Branson kaže da tko zna gdje bi on sada bio da je nastavio školovanje koje je puno konvencionalnih stvari. Business Insider “izvukao” je iz Brensonove knjige 18 savjeta, a mi vam ih prenosimo.

1. Nemoj nešto raditi, ako u tome ne uživaš

Kako kaže Branson, za posao treba mnogo krvi, znoja i suza, ali na kraju dana trebalo bi da stvaraš nešto na šta si ponosan.

2. Budi vidljiv

Branson u knjizi navodi savjet sir Fredya Likera da je važno pojaviti se na naslovnoj strani, a ne na posljednjim stranama. “Morat ćeš izaći tamo i prodati sebe. Napravi budalu od sebe, štogod treba, u drugom slučaju nećeš preživjeti.”

3. Pažljivo izaberi ime

Brenson se pobrinuo da njegovo ime “Virgin” predstavlja vrijednost, poboljšanu uslugu i novi, pristup. On u knjizi navodi da je ime smislio dok je sjedio sa grupom 16-godišnjakinja na piću.

4. Ne možeš voditi posao, bez nekih rizika

“Hrabri možda ne mogu živjeti vječno, ali oprezni neće živjeti uopće”, kaže Branson.

5. Sve je u prvom utisku. Kao i u drugom


Prvim utiskom kupujete mušteriju, a drugim je zadržavate uz sebe.

6. Perfekcija je nedostižna

Postoji opasnost da kad netko uradi nešto perfektno dobro, sjedne, opusti se i uživa u lovorikama, dok tamo neko drugi bjesni zbog toga i radi na tome da postane bolji. Zbog toga Branson svojim zaposlenima nikad ne daje 100-postotnu ocjenu kada evaluira njihov rad.

7. Kupac je, uglavnom, uvijek u pravu

Branson kaže da svoj posao nikad ne smijete usmjeriti ka tome da štagod vaš klijent kaže mora biti ispravno. Kupac je uvijek u pravu, treba da bude geslo svih kompanija, ali ne u svim slučajevima.

8. Definiraj svoj brend

On preporučuje one stvari koje Virgin nije učinio, a to je fokusiranje na različite industrije. Ali kaže da je definicija njegovog brenda ustvari “nalaženje novih načina da se pomogne ljudima da se dobro provedu”. Ako ne definirate svoj brend, to će uraditi vaša konkurencija, kaže Branson.

9. Istražite neistraženo

On upoređuje istraživanje novih teritorija u biznisu, kao istraživanja u nauci ili geografiji. “Postoji mnogo toga što i dalje nije otkriveno, pronađeno, urađeno. Istraživanje tih neistraženih djelova biznisa može vas dovesti do novih ideja.”

10. Čuvajte se okoline gde postoje “oni i mi”

Radni prostor mora biti mjesto gdje će šef i njegovi zaposleni raditi zajedno na zajedničkom cilju. “Ako se zaposleni ne poistovjećuju sa svojom kompanijom, onda je to znak da ljudi “na vrhu” i oni “na dnu” uopće ne komuniciraju”, kaže Branson.

11. Izgradite opuštenu korporativnu zonu

“Potrebna je povezana, motivirana i posvećena radna snaga za proizvode prve klase i uspješnu kompaniju.”

12. Nije svatko za direktora

Menadžer treba da bude netko tko izvlači najbolje iz zaposlenog, netko tko dobro komunicira sa svima i pomaže zaposlenima da nauče iz svojih grešaka.

13. Traži drugo mišljenje. Traži i treće

Branson kaže da moraš biti dobar slušalac ako želiš uspjeti. A to znači mnogo ideja, od mnogo ljudi, pa tek onda konačna odluka. On kaže da to može da vam sačuva mnogo vremena i novca.

14. Ne spaljujte mostove za sobom

Dobri biznismeni znaju kada se poslovni dogovori završavaju. To što ste odlučili da idete u drugom pravcu od poslovnog partnera ne znači da to mora da se ružno završi.

15. Koristite telefon

Branson smatra da se u posljednje vrijeme sve više koriste mailovi i SMS poruke od uobičajnog telefona i sastanka “oči u oči”. Problemi su teži da se riješe preko SMS poruka i nema ništa gore nego dozvoliti da problemi eskaliraju, a sve može da se rješi jednim telefonskim pozivom.

16. Ne treba se plašiti promjena, ali ih treba rješiti

Poduzetnik bi trebao biti spreman da se adaptira i ne bude nostalgičan prema svojoj kompaniji. “Ponekad zbog prilika na tržištu, morate krenuti u novom pravcu. Nađite način da inspirirate svoje zaposlene da razmišljaju kao privrednici… što im date više odgovornosti, oni će biti bolji.”

17. Kad pravite greške, napravite korak nazad, nemojte da padnete

Vaša odluka neće uvijek biti najbolja. Svi griješe, ali kad pogrješite, nađite se sa tom odlukom “lice u lice” i budite iskreni prema sebi. Otkrijte problem i rješavajte ga.

18. Budite lider, ne šef

Šef naređuje, dok lider organizira. Dobar korporativni lider je neko tko ne izvršava samo svoje ideje, već inspirira ostale da izađu sa svojim. “Najviše me nervira kad mi neko kaže “OK, ti si šef”. To je isto kao da mi je rekao “OK, ne slažem se sa tobom, ali uradit ću samo zato što si ti to rekao. Ali ako to ne uspije, prvi ću te posjetiti da to nije bila moja ideja.”

Pripremio: M.Miličković, Izvor: //bizlife.rs

Spread the love

Comments

0 comments

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.