Savjeti Bruce Lee-a za život: Ako zaista voliš život, ne gubi vrijeme; jer život je sačinjen od vremena!

Bruce Lee, glumac i majstor borilačkih vještina, čovjek koji je azijsku kulturu približio Zapadu i postao legenda i simbol borilačkih vještina. Nazivali su ga besmrtnim herojem i prorokom, bio je mislilac i čovjek jedinstvene karizme i energije, a ostao je jedna od najvećih ikona popularne kulture, vječita inspiracija i misterija.

Prva azijska filmska zvijezda koja je stekla svjetsku slavu, Bruce Lee, upoznao je svijet sa borilačkim vještinama i pri tome je izmislio jednu novu. Kao jedna od najuticajnijih ličnosti 20. vijeka, ostao je zapamćen kao izrazito karizmatičan, dok je svojim humorom plijenio i posjedovao je jedinstvenu moć da svoju energiju prenese na druge. Iako nije doživio da bude svjedok uspeha koji je postigao, ostaće idol generacijama širom svijeta.

Svoj uspjeh Bruce Lee duguje tome što je vjerovao u svoj način života:

1. Znanje će ti dati moć, ali karakter će ti dati poštovanje.

Svojim formalnim i neformalnim obrazovanjem gradimo sebe u profesionalnom kontekstu, ali i ličnom. Znanje vam može pomoći u vašem usponu ka vrhu, ali želite li poštovanje, osvrnite se na svoj karakter. Svojim stavom prema životu i ljudima iz vašeg okruženja, ali i svima koje srećete na životnom putu, vašom karizmom i energijom jedinstvenom samo za vas jedino možete obezbijediti sebi poštovanje. Karakter vas izdvaja iz mora prosjeka, snaga vašeg karaktera vas čini vrijednim poštovanja.

2. Ako zaista voliš život, ne gubi vrijeme; jer život je sačinjen od vremena.

Ne gubite vrijeme, ne propuštajte prilike u životu, jer dobre prilike i druge šanse ne dešavaju se tako često. Želite da učinite nešto a nikako da pronađete vremena, nikako da se usudite, pronalazite konstantno izgovore, a vrijeme teče i ne zaustavlja se. Uhvatite se u koštac s vremenom, preokrenite ga u svoju korist i učinite to što ste toliko dugo odlagali, sutra možda više nećete imati prilike.

3. Ne razmišljam o okolnostima; ja stvaram prilike.

Omiljen izgovor za sve propuštene prilike u životu i pogreške su vam okolnosti, često čujete sebe kako se pravdate da su okolnosti bile protiv vas i nije ništa nije bilo u vašoj moći? Promijenite to, preokrenite nepovoljne okolnosti u prilike, jer kao što narodna poslovica kaže, “Bog negdje zatvori vrata, ali otvori prozor”. Stvarajte prilike sami i ne čekajte da vas neko drugi vodi kroz život.

4. Ono što mislite to ćete i biti.

Ovo je jedan od najkorisnijih savjeta koje vam možemo dati. Kako biste uspjeli potrebno je da imate vjere u sebe i svoje sposobnosti. Svako od nas je rođen sa izvjesnim talentom, vještine i umijeće stičemo odrastanjem i učenjem, stoga budite sigurni da i vi možete dostići zavidan uspjeh, samo ukoliko u to vjerujete. Radite na svojim pozitivnim mislima, vjerujte sebi i svojim sposobnostima i ostvarićete željeni cilj. Misli i stav koji imate prema sebi i svom životu oslikava vas kao ličnost pred svijetom. Ukoliko imate negativno mišljenje o sebi, ljudi će vas tako i doživljavati. Stoga predstavite sebe u pravom svjetlu, prihvatite svoje talente i sposobnosti, i budite ono što zaista jeste.

5. Znanje nije dovoljno, moramo ga primijeniti. Volja nije dovoljna, moramo djelovati.

Vrlo praktičan i jednostavan savjet – ukoliko posjedujete znanje, a ne primijenite ga, kao i da ga ne posjedujete. Pokažite ono što znate i umijete. Također, nije dovoljno biti voljan da nešto učinite, potrebno je to i realizovati. Voljni momenat je ključan, ali radite, pogotovo ako se radi o bitnim životnim stvarima.

Izvor: www.studentskizivot.com/

Spread the love

Comments

0 comments

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.